Jobs Help upload employers itDev Irish immigrate contact email

Work Force Center:
We help You

Our partner:
Jooble


© DublinWork 2022Immigrant ? - (Hungarian version)

With a very very big thank to: Örs Szokolay
Írország része Európának

Minden európai embert ugyan azok a jogok és kötelezettségek illetnek meg, mint egy Ír állampolgárt, ráadásul még a helyi választásokon is szavazhatnak.
Összefoglalva, bármilyen diszkrimináció, különbségtétel teljesen kizárt.
A nem az Európai Közösség országaiból jövoknek viszont tartózkodási és munkavállalói engedélyt kell kérni.(Magyarország az Európai Közösség országai közé tartozik)

Ír Bevándorlási Hivatal


Mint a legtöbb angol nyelvu országban, a tapasztalat, a képesség és referencia sokkal többet ér, mint bármilyen diploma, vagy papír. Itt az emberek szeretnek elbeszélgetni egymással, a jelentkezokkel, így téve szert a szükséges információkra. Valószínu, hogy egy állásjelentkezéskor, szükség lesz a volt munkáltató(k) telefonszámára, hogy meggyozodhessenek arról, hogy a jelentkezo tényleg alkalmas-e a feladatra. Sokkal jobban bíznak az így megszerzett információkban, mint bármilyen papírban.

MUgyanakkor elmondható, hogy az elolépés itt egyszerubb a komoly, hatékony emberek számára, mint Európa más részein.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, jó angol tudás nélkül, nem lehet jó állást találni, és a könnyebb állásokat (mint pl. felszolgáló, pincér stb.) manapság napról-napra nehezebb találni.

A munkavállalás folyamata:
PPS number (PPS szám): Eloször is meg kell szerezni egy bizonyos PPS számot. Ez a szám mindenkinek egyedülálló, és ugyanaz a szám marad a késobbi munkái során. A PPS szám megszerzéséhez nincs is másra szükség, mint az útlevélre és a lakhelyet igazoló papírra. Az kb. egy hetet vesz igénybe, mire normál postai úton megérkezik. A tartózkodási hely bizonyítására szánt papír, lehet egy a lakótárs által vagy a fobérlo által kiállított igazolás, illetve egy a nevükre szóló közüzemi számla. Több információ: itt.

Form12A: Munkába állás elott, mindenkinek végig kell mennie, egy az adóhatóság által eloírt procedúrán, mely egy speciális lap kitöltését tartalmazza, melynek neve FORM12A, és a munkavállaló adófizetését rendeltetett nyomonkövetni. Ezt a munkáltató tölti ki és küldi be az Adóhatósághoz. A következo címrol lehetoség van e nyomtatvány letöltésére: http://www.revenue.ie/forms/form12a.pdf
Amíg meg nem kapják ezt a nyomtatványt hiánytalanul kitöltve, egy bizonyos Rendkívüli Adózási kategóriába sorolják be a munkavállalót, és a fizetésének mintegy 54%-át veszik el, mindaddig, amíg meg nem érkezik a maradéktalanul kitöltött formanyomtatvány. Persze van mód ennek a levont összegnek a visszaigénylésére, de mindenképpen jobb, még az elején teljesíteni az Adóhatóság követelményeit.

P45: minden állás végén (függetlenül annak okától), minden munkáltató köteles ellátni a munkavállalót egy bizonyos P45-ös nyomtatvánnyal. Ebben az iratban rögzítve kell hogy legyen az addigi összes fizetés, az oka a munkaviszony megszunésének, illetve az összes addigi befizetett adó. Ezt el kell juttatni a késobbi munkáltatóhoz. E nélkül az adóhatóság ugyan úgy, a Rendkívüli Adózási kategóriába sorolja a munkavállalót, ezzel tarttatva be az adózás eloírt folyamatát. Amíg nincs új munkahelye az illetonek, addig az Adóhatósághoz beadott P45-ös nyomtatvány alapján, adójóváírást lehet igényelni, ezt már csak azért is érdemes megtenni, mert ebbol kiderül az addigi befizetett adó pontos összege. Amint van új állás, azonnal tájékoztatni kell az Adóhatóságot az új munkáltató adatairól.

Összegzés: kell egy PPS szám a munkakezdéshez, egy 12A nyomtatvány a munkába állás regisztrációjához, késobb pedig egy P45-ös nyomtatvány minden munkáltatóváltásnál.
Rövidhírek
Írország
www.ireland.ie
Lakásbérlés/Albérlet
A legjobb oldal ahol albérleteket lehet keresni: www.daft.ie
Továbbiak:
www.gumtree.ie
Mobilok
Ír mobilszámoz új simkártyára lesz szükség melynek összege kb. 20 Euro. A boltokban megvásárolhatók simkártyák, illetve simkártyál akciós készülékekkel együtt. Az egyenleget, a boltokban vagy autómatákból kapható kreditekkel lehet feltölteni, 5, 10, 20 illetve 50 Eurós csomagokban. A percdíjak nagyjából 0.12E/perc.
Meteor       Vodafone       O2
Közlekedés
Busz, Villamos (Luas) és Magasvasút (Dart) A villamos az egyedüli, ami tényleg megbízható. A villamosról és magasvasútról rendelkezésre áll általános térkép, de a buszról nincs még ilyen, ezért ez nagyban megnehezíti a buszos közlekedést.
www.dublinbus.ie
www.dart.ie ( az aktuális állapotot mutatja )
www.luas.ie
Bankok
Bankszámlát nyitni nem olyan egyszeru. Be kell mutatni egy a munkaszerzodés másolatát, illetve egy, a lakhelyet hitelesíto iratot. Egyes társaságok a régebbi, az elmúlt fél év bankszámlakivonatait is kérhetik, míg más cégeknél ez egyáltalán nem szükséges. Érdemes jól körülnézni és a leginkább személyünknek megfelelot választani.
Bank of Ireland
Permanent TSB
AIB
National Irish Bank
Adózás
Az összes adó a fizetésbol vonódik le, beleértve a személyi jövedelemadót is.
2007es költségvetés: 20% ha

Példa:
Bevétel = € 60.000 (€K 60)
Adózandó bevétel = €K60
A levonások a következoképpen alakulnak:
34,000€ x 20% = €6,800
26,000€ x 41% = €10,660
Levonás elott: €60,000
Lejövo adók: €17,460
Nettó bevétel: E 42,540 (melybol már nem kerül levonásra semmi)

Tipp:EK 34 alatt ossza el 15-tel bevételét, hogy megkapja a számított nettó bevételét ( EK21-->E1,400/hó)If you want to complete this piece of information, or add any useful element (healthcare system, tax claim process, etc.), send us complementary information so as to enrich our site, dublinwork@dublinwork.com


We need translators to translate the above information in as many languages as possible, especially in Italian, Czech, Spanish, Polish. Write to: dublinwork@dublinwork.com
English French German Dansk Spain Italia Czech Suomi Latviesu Lithuanian Malta Dutch Polski Portuguese Hrvatska Austria Slovenia Cyprus Estonia Greek Hungarian - Albania - Russia - Chinese

© www.DublinWork.com 2022 - Work and find a Job in Dublin and in Ireland - Find and recruit the perfect candidate for your company -   
Lora Shop, Your Internet Web Store