Jobs Help upload employers itDev Irish immigrate contact email

Work Force Center:
We help You

Our partner:
Jooble


© DublinWork 2022Emigrantè ? – (albanian version)

Prep: suela luli
Irlanda bèn pjesè ne Europe.

Njerezit europian kane tè drejta dhe detyra te njejta me qytetaret irlandez. Per me teper ata kane te drejten e votes per zgjedhjet politike lokale.
Çdo diskriminim eshte i ndaluar totalisht.
Qytetaret qe nuk bejne pjese ne Komunitetin Europian duhet te kerkojne pune dhe leje qendrimi.

Keshilli Emigracionit Irlandez


Si ne pjesen me te madhe te vendeve anglisht-folese, eksperienca, referencat jane me te rendesishme se diplomat, çertifikatat dhe letrat. Ketu njerezve u pelqen te flasin me njeri tetri , keshtu qe shkembejne shume informazione. Ketu ndoshta, do tju kerkojne numrat e telefonit te punedhenesve te meparshem per te pare nese jeni te kualifikuar per punen, ne kete menyre ata do ju besojne juve sesa çertifikatave o diplomave. Si konseguence, provat per vendin e punes supozohen te jene me te lehta se ne çdo vend tjeter te Europes.

Ne fakt, kjo tani eshte larg realitetit: pa nje nivel te mire te gjuhes angleze , ju smund te gjeni nje pune te mire.
Dhe per te gjetur nje pune te vogel (ne restorant dhe bar, etj)sot per sot po behet gjithmone e me vestire.

Proçesi i Punes:
PPS Number: Pare te gjithave, ju duhet te keni nje numer PPS. Ky numer eshte personal dhe do ta keni gjithe kohen e jetes tuaj deri sa te punoni ne Irlande. Per te mere kete numer tuajin personal ju duhet te veni ne zyren e taksave (Tax Office), me pashaporten tuaj dhe nje çertifikate shtepie ku jetoni (d.m.th. prove qe keni nje vend banim ne irlande). Duhet afersisht nje jave deri sa t’ju dergojne kete numer me poste normale ne shtepi. Per çerifikaten e qendrimit ( lejen e qendrimit ). keni nevoje per nje deklarate te njeriut qe ju ka dhene me qira shtepine, ose thjesht nje fature (drite ose telefoni…) ne emrin tuaj Me shume informazion mund te gjeni: ketu.

Form12A: Kur te keni punen tuaj te pare ne irlande, duhet te plotesoni nje dokument aministrativ, formularin FORM12A. Ky dokument serbe per zyren e taksave tju rregjistroje dhe te filloni te paguani taksat. Punedhenesi juaj duhet te plotesoje nje pjese te dokumentit dhe ta postoj ne zyren e taksave. Mund te skarikoni kete formular direkt ne kete adrese: http://www.revenue.ie/forms/form12a.pdf
Derisa ky dokument nuk do arrij ne zyren e taksave, do jeni ne gjendjen e quajtur emergency tax (taksa tranzicioni): ne kete rast zyra e taksave do ju terheqe deri 54% te rroges tuaj. Sigurisht do ju kthejne gjithe leket , kur te rregullohet pozicioni juaj.Ne qofte se ndiqni gjithe proçesin e dokumentave qe nga fillimi do te paguani vetem taksat qe ju takojne.

P45: Ne fund te çdo marredhenie pune, per çdo lloj arsye (fundi contrate, kthimi ne vendin tuaj) , punedhenesi juaj DUHET tju jape modelin P45. Ky dokument tregon te gjitha te ardhurat tuaje dhe taksat e paguara gjate gjithe kohes qe ju keni punuar me kete punedhenes. Ky dokument do ti duhet punedhenesit tuaj te ardhshem. Nese nuk beni keshtu zyra e taksave do llogarise taksat qe ju keni paguar deri ne ate moment dhe rrezikoni te hyni ne gjendjen e tranzicionit per sa i perket taksave.Nese vendosni te mos punoni direkt , duhet tja dorezoni dokumentin numer P45 zyres se taksave, dhe mund te kerkoni nje pjese te taksave qe keni paguar deri ne ate moment tjua kthejne perseri. Mundeni gjithashtu te verifikoni nese taksat e paguara deri ne ate moment , jane njesoj me shumen qe duhet te kishit paguar, ose nese keni paguar nje shume me te madhe. Kurt te punesoheni perseri nga nje punedhenes tjeter, duhet vetem te komunikoni ne zyren e taksave te dhenat e nderrmarrjes se re.

Permbledhje: ju keni nevoje per numrin PPS per te filluar pune ne Irlande, formularin 12A per tu rregjistruar ne Zyren e Taksave per punen e pare qe filloni ne Irlande, dhe se fundi per formularin P45 sa here qe ju nderroni punedhenesin.


Nese deshironi te kompletoni kete pjese informazioni, ose te shtoni çdo element te nevojshem (sherbimi shendetesor, taksat..) ju lutem na dergoni informacjonet tuaja sepse do jene te nevojshme per te gjithe:  dublinwork@dublinwork.com.


Kemi nevoje per perkthyese per te perkthyer keto informazione te mesiperme ne te gjitha gjuhet e mundura. Nese mundeni dhe doni te na ndihmoni per te perkthyer paragrafet e mesiperme ne : spanjisht, polake, çeke dhe çdo gjuhe tjeter:  dublinwork@dublinwork.com
Quick News
Ireland
www.ireland.ie
Renting/Sharing
Best site to share flats: www.daft.ie
Others:
www.gumtree.ie
Mobile Phone
Have your phone ready to receive new Sim for about €20. With a proof of residence you will be given an Irish phone number and will be able to buy telephone credits in shops or machines, by packages of €5, €10, €20 or €50. Roughly 012€/minute.
Meteor       Vodafone       O2
Transports
Bus, Luas (tramway) and Dart (train). The tramway only is reliable. Whereas the Dart and Luas global maps are available, the Bus one is still not. This renders buses very difficult to use.
www.dublinbus.ie
www.dart.ie ( in real time )
www.luas.ie
Banks
Opening a bank account is not that easy. You must show an employment contract and a proof of your place of domicile. Some agencies will ask for details of your previous bank account over the past six months. Others ask for nothing. It depends considerably and thus we engage you to try a lot of different banks to find the one which suits you best.
Bank of Ireland
Permanent TSB
AIB
National Irish Bank
Taxes
All taxes are deducted directly on your salary, personal income tax included.
2007 budget: 20% if <€K 34 per year, 41% if >

Example:
income = € 60.000 (€K 60)
Taxable income = €K60
Deductions are made as follows:
34,000€ x 20% = €6,800
26,000€ x 41% = €10,660
Before deductions: €60,000
Levied taxes: €17,460
Net income: € 42,540 (not subjected to any tax)

Tip : under €K34, divide your income by 15 to get your mensual net income (€K21 --> €1,400/month)
We are free: click commercial ads :pIf you want to complete this piece of information, or add any useful element (healthcare system, tax claim process, etc.), send us complementary information so as to enrich our site, dublinwork@dublinwork.com


We need translators to translate the above information in as many languages as possible, especially in Italian, Czech, Spanish, Polish. Write to: dublinwork@dublinwork.com
English French German Dansk Spain Italia Czech Suomi Latviesu Lithuanian Malta Dutch Polski Portuguese Hrvatska Austria Slovenia Cyprus Estonia Greek Hungarian - Albania - Russia - Chinese

© www.DublinWork.com 2022 - Work and find a Job in Dublin and in Ireland - Find and recruit the perfect candidate for your company -   
Lora Shop, Your Internet Web Store